Een goede voorbereiding op de Kampioenschapsclubmatch

De Kampioenschapsclubmatch (KCM) van de Griffon Vendéen Rasvereniging is een leuke, laagdrempelige manier om kennis te maken met het showen van uw hond. Op deze pagina geven we u tips voor de voorbereiding op de KCM. Zodat u en uw hond straks samen schitteren in de ring!

Hoe gaat de KCM in zijn werk?

Bij uw inschrijving voor de KCM heeft u uw hond ingeschreven voor een bepaalde klasse, zoals de Jeugd, Tussen of Open klasse. Tijdens de clubmatch komen alle klasses één voor één aan bod. Reuen en teven worden apart van elkaar gekeurd. Op de dag wordt de catalogus gepubliceerd. Daarin kunt u zien wanneer uw hond aan de beurt is.

In de ring

Het beoordelen van uw hond verloopt in 5 stappen:

 1. Als uw hond aan de beurt is, loopt u met uw hond de ring in. Zorg ervoor dat u het startnummer goed zichtbaar op uw kleding draagt. Als de ringmeester uw nummer omroept, bent u aan de beurt.
 2. De keurmeester bekijkt uw hond. Hij of zij zal hem daarbij op verschillende plekken aanraken en zijn gebit bekijken.
 3. Om de bewegingen van de hond te kunnen beoordelen, zal de keurmeester u vragen om uw hond te laten draven. Eerst in een rechte lijn (heen en weer), daarna een rondje.
 4. Eventueel zal de keurmeester de hond opnieuw op stand beoordelen.
 5. Daarna bent u klaar en mogen u en uw hond achteraan in de rij aansluiten.

Hoe bereidt u zich voor op de KCM?

De Kampioenschapsclubmatch draait natuurlijk vooral om plezier en gezelligheid. Toch is het handig om een aantal dingen voor te bereiden. Dan weet u in de ring wat u te doen staat en kunt u uw hond zo goed mogelijk begeleiden.

In dit filmpje kunt u zien hoe het er in de ring aan toe gaat (link opent in nieuw venster)

Vaardigheden voor in de ring

In de ring moet uw hond een aantal dingen kunnen: netjes stilstaan, zich laten aanraken en een mooi actief rondje rennen. Het is handig om al deze dingen van tevoren te oefenen.

Staan

Een Grand Basset Griffon Vendéen op stand

Een Grand Basset Griffon Vendéen op stand

Netjes stilstaan is één van de belangrijkste dingen die een hond in de ring moet kunnen. De hond moet de voorpoten recht onder het lijf hebben. De achterpoten staan iets gestrekt. De hond houdt het hoofd iets omhoog. U houdt zelf de staart vast, zodat ook die goed zichtbaar is. Tip: houd een koekje in uw hand en laat de hond hieraan ‘knabbelen’. Zo houdt hij vanzelf zijn hoofd omhoog.

Wilt u de hond precies ‘volgens het boekje’ leren staan? Zoek dan op YouTube eens op ‘how to stack your dog’. Zo vindt u verschillende filmpjes die u daarmee op weg helpen.

Aanraken

De keurmeester zal de hond over zijn hele lichaam aanraken. Hij zal ook het gebit

Petit Basset Griffon Vendéen

Een Petit Basset Griffon Vendéen op stand

bekijken. Zorg er dus voor dat uw hond het gewend is om door vreemden te worden aangeraakt.

Rennen

De keurmeester zal u vragen om uw hond te laten draven. De hond moet netjes naast u meerennen en actief doordraven – geen sukkeldrafje dus. Zorg ervoor dat u zelf aan de buitenkant loopt, zodat de keurmeester uw hond goed kan zien.

(Vacht)verzorging

Met de juiste vachtverzorging kunt u de hond op zijn mooist voorstellen.

Pluk op tijd

Zoals u op de foto’s hierboven kunt zien, wordt de Griffon Vendéen geshowd met een halflange vacht. Dat wil zeggen: niet helemaal kort geplukt, maar ook niet met een volledig volle vacht. Is uw hond (bijna) toe aan een plukbeurt? Laat hem dan uiterlijk enkele weken voor de KCM plukken. Ten tijde van de clubmatch is de vacht dan alweer een beetje bijgegroeid.

Eén dag van tevoren

De hond moet schoon en zonder klitten in de ring verschijnen. Doe de hond daarom één dag voor de clubmatch in bad en borstel de (droge!) vacht goed door. Knip het haar op de poten bij zodat de haren de grond niet raken, en kort een eventuele lange baard in.

Op de dag van de clubmatch

Op de dag van de clubmatch borstelt u de vacht nog eens goed door. Neem een borstel en/of kam mee naar de show, zodat u ter plaatse de finishing touch kunt aanbrengen.

Roze rozetten

Bemachtigt uw hond straks zo’n mooie rozet?

Wat neemt u mee?

En dan breekt het moment suprême aan: de dag van de Kampioenschapsclubmatch! Maar… wat neem je eigenlijk mee naar zo’n dag? Dit zijn onze tips:

 • Showlijn of halsband met korte riem
 • Koekjes voor de hond
 • Voldoende water en eventueel een drinkbak
 • Een borstel en grove kam
 • Veiligheidsspeld voor het opspelden van uw nummer
 • Eventueel: een bench om uw hond even in te ‘parkeren’
 • Bij warm weer: een parasol om boven de bench te zetten

U bent er klaar voor!

We hopen dat deze tips en uitleg u helpen bij de voorbereiding op de KCM. Natuurlijk kunt u op de dag zelf altijd iemand van de vereniging om hulp vragen. En onthoud dat plezier voorop staat. Voor u en uw hond!

Heel graag tot ziens op de Kampioenschapsclubmatch van de Griffon Vendéen Rasvereniging Nederland!